Oradea a marcat, ieri, 20.04.2019, 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar și alipirea la România Mare. 20 aprilie 1919 este ziua în care Armata Română, condusă de generalul Traian Moşoiu, şi-a făcut intrarea în oraşul abandonat de trupele regimului bolşevic al lui Béla Kun, continuând apoi ofensiva spre vest, până la eliberarea capitalei Ungariei.

Cu acest prilej, în data de 19.04.2019, Armata Română, împreună cu Primăria Orașului Aleșd, prin CNIPT Aleșd, a organizat Ceremonia militară, religioasă, precum și protocolul oficialităților și al invitaților.

Ceremonia a început la ora 14:00 la statuia din centrul orașului Aleșd și s-a desfășurat după cum urmează:

  • întâmpinarea oficialităților, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv;

  • intonarea Imnului Național al României;

  • oficierea serviciului religios;

  • au urmat apoi o lecție de istorie prezentată prin alocuțiunile personalităților participante;

  • a urmat apoi ceremonia depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la monument;

  • defilarea a fost spectaculoasă, Ministerul Apărării Naționale aprobând participarea a unei amfibii blindate, a unei instalații de aruncătoare de rachete și a unei autospecialele de comunicații.

Defilarea militară a fost realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului.

Centenar sarbatorit la Alesd

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »