Biblioteca Octavian Goga orașului Aleșd a găzduit, în această după-amiază, un eveniment deosebit. Poetul Petru Covaci şi-a lansat volumul de poezie ”Nisipul și pletele muzei”.
A cincea carte de poezie a lui Petru Covaci, „Nisipul și pletele muzei”, pivotează, ca și cele anterioare, în jurul temei trecerii timpului, al textului scrijelit pe coaja copacului, al filmului alb-negru și mut și al unei „fotografii vechi” care fixează un spațiu ireal, un dincolo (încă) nedescoperit, nedescifrat. Tot ce va fi fiind „realul” din preajmă e carton, butaforie, spectacol, măști, comèdie, într-un oraș „ca un rest de zădărnicie, putreziciune, nimicuri”, cum se spune în poemul „La cumpărături”; un moșneag e angajat să fie moșneag, lumea e surpată în tragi-comicul unei farse dintr-un trecut recent, existența ființei e între paranteze, o pasăre exclamă „fără aripi n-am sens”, văzduhurile s-au „coclit” și balerina șchioapătă, un vânzător ambulant cară sacii plini cu sentimente – o lume în care cântă cocoșii și ființa, asemeni lui Petru, se leapădă de El, în decorul mărunt al unui oraș dărâmat înainte de reclădirea Templului.
Două figuri lirice – călătorul (fără bilet, la clasa întâi) în aventura des-cifrării drumului, a „traducerii” cifrelor pentru a lua în posesie lumea și pustnicul (natanael) – guvernează un spațiu gol și nevrotic, se așază la mesele fantomatice ale unei cafenele închise între umbre, fantasme, oameni fără identitate.
În fond, poetul, jucându-se cu poezia, se joacă pe sine, deschide „rastelul rimelor”, caută cântecul e și romanțios și scrie poeme în filigran. Petru Covaci e un poet deplin, în buna vecinătate, la Oradea, a lui Ioan Moldovan și Lucian Scurtu, cei doi critici care au lămurit astăzi pentru noi cei prezenți, poezia domnului Pertru Covaci.
La această lansare de carte au mai fost prezenți domnul Primar al Orașului Aleșd Ioan TODOCA, domnul Viceprimar Paul KAJANTO, elevi și profesori ai Colegiului Tehnic ”Alexandru Roman”, reprezentanții C.N.I.P.T. Aleșd și angajați ai Bibliotecii Octavian Goga din orașul Aleșd.

Lansarea volumului de poezie a domnului Petru Covaci

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »