Activitatea turistica din orasul Alesd este in acest moment destul de limitata. Acest fapt este dovedit de existenta a doar 5 unitati de cazare care insumeaza in total aproximativ 140 de locuri.Este vorba de cele mai multe ori de un turism de tranzit, eventual unul de afaceri in oras gasindu-se cateva firme cu capital strain.

Pe de alta parte orasul dispune de suficiente resurse turistice pentru a putea deveni un punct de oprire pe harta regiunii Nord Vest.Acesta este motivul pentru care autoritatile locale au demarat proiectul, de fata deoarece au inteles ca fara o promovare puternica pe plan intern, orasul Alesd nu isi va putea depasi conditia de oras de trecere.

 

Proiectul isi propune ca folosind resursele existente sa atraga atentia asupra orasului, avand drept consecinte pozitive cresterea numarului de turisti si implicit un raspuns pozitiv din partea agentilor economici locali, dispusi sa faca investitii in infrstructura de servicii turistice si de agrement.

 

Strategia turistica a Regiunii de Nord Vest considera ca valorificarea potentialului turistic al valorilor istorice este una din directiile de dezvoltare ce pot fi abordate.

Orasul Alesd are pe teritoriul sau cateva obiective cu potential turistic-o parte regasindu-se pe lista monumentelor istorice judetene:

  • Situl arheologic „Pusta Bisericii” ce se compune din urmele unei asezari datand din epoca medievala si din ruinele unei biserici romanice
  • Ruinele Cetatii Piatra Soimului, datand din sec.XIII, din satul apartinator Pestis
  • Castelul de vanatoare Zichy  din localitatea Gheghie construit in anul 1860
  • Castelul Bathyanyi, azi spital orasenesc Alesd, datand din 1830
  • Biserica de lemn „Bunavestire” din satul Pestis, datand din 1797
  • Biserica Ortodoxa „Sf. Dumitru” din satul Tinaud, datand din 1659
  • Izvorul de apa minerala din Padurea Neagra
  • Strandul cu apa termala din Alesd

 

Prin realizarea proiectului şi implementarea acestuia se incearca atingerea unor iniţiative complexe, care chiar dacă nu depind direct de realizarea acestui proiect vor fi ale autorităţilor publice locale cu scopul de a asigura şi facilita accesul la resursele naturale şi antropice. De asemenea, punerea în valoare a resurselor naturale şi antropice va duce la dezvoltarea serviciilor de turism, la dezvoltarea şi menţinerea tradiţiilor şi obiceiurilor locale şi regionale, precum şi a meşteşugurilor tradiţionale.

Potentialul turistic al zonei de referinta, prin unitatile de cazare si agrement pot beneficia de la un an la altul de un numar tot mai mare de vizitatori, urmare a practicarii unui sistem de informare si promovare turistica din ce in ce mai atractiv.

Potentialul de agrement sustinut ca urmare a posibilitatilor practicarii turismului balnear influenteaza si el cresterea numarului de turisti, informarea si promovarea asupra oportunitatilor turistice cu cat mai diversificata va aduce beneficii importante creand oportunitati de crestere economica regionala si locala prin dezvoltarea de bunuri si servicii si indirect dezvoltarea altor sectoare economice (transoporturi, industrie alimentara, industrie mica, etc).

harta_alesd_b

www.inforegio.ro
Translate »