Targul de la Vama Sarii, editia nr. 49

Editia cu numarul 49 a Targului de la Vama Sarii avut loc in zilele de 10 si 11 iunie 2017 si a fost organizata de catre Primaria si Consiliul Local Vadu Crisului, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor precum si de Caminul Cultural Vadu Crisului.
Numele festivalului de la Vadu Crişului provine însă din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea adusă din ocnele Transilvaniei spre Câmpia Panonică.
Denumirea serbării este atestată de documente din evul mediu potrivit cărora la Vadu Crişului, pe Crişul Repede, activa fără întrerupere un punct vamal între Transilvania şi Paşalâcul otoman de la Oradea. Vameşii reţineau o parte din sarea adusă de cărăuşi în căruţe sau de plutaşi, pe Criş.
Mărturie a străvechii activităţii este turnuleţul din piatră păstrat la intrarea în defileu. Turnul a fost ridicat la opt metri înălţime, pe o stâncă, având şi trei ferestre de observare dar şi de tragere cu arme de foc. Turnul şi grota de lângă el au fost botezate „Casa Zmăului” şi seamănă ca funcţionalitate cu Peştera Veterani aflată în defileul Dunării, la Cazanele Mari, şi care era şi ea folosită, în Evul Mediu, ca punct de control vamal austriac.
La baza turnului de la „Casa Zmăului” se mai găsesc rămăşiţele fiarelor de care se legau plutele cu frânghii în timpul vămuirii.
În timp, gura Defileului Crişului Repede a atras şi alţi neguţători care vindeau alimente, obiecte meşteşugăreşti ori gospodăreşti, din ceramică, fier sau lemn. Astfel, cu încetul s-a înfiripat târgul de la Vama Sării.

Programul Targului de la Vama Sarii 2017 a fost urmatorul :
Sambata, 10 iunie 2017 a inceput cu deja celebra sosire a plutei cu sare , apoi a urmat deschiderea oficiala a Targului de la Vama Sarii continuata de deschiderea unei expozitii foto ”Portus Crysys”. Au urmat formatiile artistice din comuna Vadu Crisului si interpretii locali precum si Ansamblul Folcloric ” Stelele Bihorului ”
Duminica 11 iunie 2017 , a doua zi a evenimentului a inceput cu un concurs de bogracicu echipe din Romania si din Ungaria. A urmat defilarea formatiilorartistice din centrulu comunei pana la terenul de sport unde sa si desfasurat concursul – festival ” Targul de la Vama Sarii ” cu participarea formatiilor artistice de pe intrega vale a Crisului Repede.
Seara a continuat cu spectacolul oferit de : Mario a harminikas (HU) , Alina Eremia, Lidia Buble si un concert LIVE oferit de trupa Hara

Vama Sarii 2017- Vadu Crisului

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »