Garnizoana Oradea, în parteneriat cu Primaria Orasului Alesd, prin Centru National de Informare si Promovare Turisica Alesd, a organizat in data de 11.11.2019 evenimentul dedicat comemorării veteranilor de război și a eroului Iosif-Silviu Fogarasi. Ceremonialul militar și religios a început la ora 11:00 și s-a desfășurat lângă mormântul sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogarasi, din Cimitirul Orașului Aleșd, primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan și care a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

11 Noiembrie, zi cu triplă semnificație pentru locuitorii orașului Aleșd. La 11 noiembrie ora 11:00 s-a semnat armistițiul care a pus capăt primului război mondial. Este ziua în care, cu 16 ani în urmă, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie în teatru de operațiuni din Afganistan, sublocotenentul Post Mortem Iosif Silviu Fogarași, primul militar român mort în cadrul operațiunii „ Enduring Freedom” din Afganistan. Este ziua care a fost decretată „Ziua Veteranilor”, ocazie cu care sunt comemorați toți eroii militari căzuți în teatrele de operații.

Astfel că, la evenimentul organizat la Aleșd au participat oficialitati locale, șefi de instituții, preoți, elevi, profesori, locuitori ai orașului Aleșd și familia eroului. Evenimentul a început cu întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. S-a intonat Imnul Național al României, s-a ținut un moment de reculegere în semn de cinstire pentru eroul sub-locotenent (pm) Iosif-Silviu Fogorasi urmat de slujba de pomenire.

Au ținut scurte alocuțiuni dl. Todoca Ioan, Primar al Orașului Aleșd, precum și domnul Lent. Colonel Lulușa Daniel Corneliu, care au vorbit despre istoria și însemnatatea zilei de 11.11.2019, precum și despre realizările sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogarasi.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

Ziua Veteranilor — 11.11.2019

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »