Primaria Orasului Alesd, prin Centru National de Informare si Promovare Turisica Alesd, împreună cu Garnizoana Oradea au organizat in data de 11.11.2018 evenimentul dedicat comemorării veteranilor de război și a eroului Iosif-Silviu Fogarasi. Ceremonialul militar și religios a început la ora 09:00 și s-a desfășurat lângă mormântul sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogarasi, din Cimitirul Orașului Aleșd, primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan și care a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

11 Noiembrie, zi cu triplă semnificație locală și națională:

  1. Este ziua când, cu 100 de ani în urmă, la 11 noiembrie ora 11:00 s-a semnat armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial.

  2. Este ziua când, cu 15 ani în urmă, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie în teatru de operațiuni din Afganistan, sublocotenentul Post Mortem Iosif Silviu Fogarași, primul militar român care s-a jertfit în cadrul operațiunii „ Enduring Freedom” din Afganistan.

  3. Este ziua care a fost decretată „Ziua Veteranilor”, prin Legea nr. 150 din 2014, modificată și completată prin OUG 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unori drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, ocazie cu care sunt comemorați toți eroii militari căzuți în teatrele de operații.

Astfel că, la evenimentul organizat la Aleșd au participat oficialitati judetene, locale, șefi de instituții, preoți, elevi, profesori, locuitori ai orașului Aleșd și familia eroului. Evenimentul a început cu întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. S-a intonat Imnul Național al României, s-a ținut un moment de reculegere în semn de cinstire pentru eroul sub-locotenent (pm) Iosif-Silviu Fogorasi urmat de slujba de pomenire.

Au ținut scurte alocuțiuni dl. Todoca Ioan, Primar al Orașului Aleșd, precum și domnul General în rezervă Vasile Creț, care a vorbit despre istoria și însemnatatea zilei de 11.11.2018.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

Ziua Veteranilor de război

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »