Peștera Vadul Crișului este situată pe cursul Râului Crișul Repede, în defileul Șuncuiuș – Vadu Crișului, pe versantul nordic al Munților Pădurea Craiului. Peștera este formată din calcarele cretacice ale Munților Pădurea Craiului, ce au fost modelate de pârțul ce strabate peștera. Având o lungime de 1510 metrii, peștera este formată dintr-un coridor principal, de pe care se accede pe numeroase galerii  și săli laterale. Peștera este monument al naturii din anul 1955, datorită bogatei faune cavernicole formată din melci, viermi, crustacee și liliacul cu botul în formă de potcoavă. Peștera a fost descoperită de Czaran Gyula și doi colaboratori (Karl Handt si Veress Istvan) in data de 10 noiembrie 1903. Descoperirea peșterii a avut loc după dinamitarea versantului, făcut ca urmare a unor bănuieli că deasupra cascadei Vadu Crișului s-ar afla o peșteră de mari dimensiuni. Peștera a fost amenjată din ordinul contelui Odon Zichy, pe a cărui proprietate se afla, cu podețe și scări de lemn, iar în anul 1905, a fost deschisă publicului spre vizitare, fiind considerată cea mai frumoasă din Europa, la vremea respectivă.

Formațiunile și sălile prezente în peșteră, au primit variate nume de către descoperitori, cum altfel decât in ton cu denumirile locurilor din zonă, parcă fiecare ascunzând o poveste sau legendă: Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici, Raiul, Iadul, Mormântul lui Mohamed, Adam și Eva, Purgatoriul, Vulturul Alb, Bisericuța, Barba lui Mohamed, Floarea de Lotus. Primele publicații cu date bio-speologice în care este menționată peștera datează din anul 1911, în perioada interbelică Institutul de speologie din Cluj sub conducerea lui Emil Rcoviță, au vizitat peștera, în cadrul unor cercetări detaliate efectuate în zonă.

În anul 1969, Muzeul Țării Crișurilor (sub a cărui supraveghere se află peștera și în prezent) amenajează scări de beton și o instalație de iluminat. Peștera a fost a doua din tară, în care s-a montat o instalație de iluminat.  Din anul 1980, pana în anul 2004, peștera a putut fi vizitată doar cu ajutorul lămpilor cu carbid, datorită defectării instalației electrice. În anul 2004, datorită degradării tot mai avansate a peșterii, balustradelor de protecție și a podețelor, a fost închisă.

În anul 2006 în urma unor lucrări de reamenajare și refacere a sistemului de iluminat, pestera a fost redeschisă vizitării. În momentul de față, peștera poate fi vizitată în condiții optime.

Peştera Vadu Crişului

Lasă un răspuns

www.inforegio.ro
Translate »