DSC_0718Relief

Oraşul Aleşd este situat în Nord – Vestul ţării, într-o zonă deluroasă pe terasa a II-a pe malul drept al Crişului Repede, fiind înconjurat de dealuri cu înălţimea cuprinsă între 235 – 320 metri.De asemenea, este amplasat în Depresiunea Vad-Borod, pe Crişul Repede, la o altitudine medie de 224 m, la poalele Munţilor Plopiş în partea nord-estică şi la poalele Munţilor Pădurea Craiului la sud de oraş. Localitatea Pădurea Neagră este aşezată în partea Nord – Vestică a Munţilor Apuseni, mai exact, în zona montană a Munţilor Plopiş, la o altitudine de 300 metri, pe Valea Bistrei, în timp ce localităţile Peştiş şi Tinăud sunt aşezate în zona deluroasă a Munţilor Plopiş. Astfel, pe teritoriul oraşului Aleşd, vârful Arsura din Munţii Plopişului atinge înălţimea de 705 metri.

Clima

Clima specifică zonei Aleşdului este cea temperat – continentală, cu slabe influenţe mediteraneene, aceasta fiind influenţată de relieful reprezentat de dealuri şi munţi, precum şi de poziţia geografică.Conform atlasului geografic, temperatura medie anuală este de +9°C -10°C.

În ceea ce privesc precipitaţiile, media anuală din localitatea Aleşd se încadrează în intervalul 700-800 mm, evidenţiindu-se şi faptul că iarna se înregistrează în mod deosebit un nivel scăzut al precipitaţiilor, pe când cele mai mari cantităţi de precipitaţii se înregistrează vara, iar primăvara şi toamna nivelul precipitaţiilor se repartizează în mod egal.

Oraşul Aleşd este situat în vestul României, la o distanţă de 50 de kilometri de graniţa cu Ungaria şi în partea Estică a judeţului Bihor pe D.N.1 (E.60), la 38 kilometri Est faţă de oraşul reşedinţă de judeţ, Oradea, şi la 112 kilometri Vest faţă de municipiul Cluj – Napoca. De asemenea, judeţul Bihor, şi implicit oraşul Aleşd, face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest din România alături de judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Cluj.

Unitatea administrativ – teritorială Aleşd este oraş de rangul III, trecerea la statutul de oraş datând încă din 27 mai 1968, atunci când a fost adoptată Hotărârea Consiliului de Miniştri numărul 1.106. Astfel, din anul 1968 şi până în anul 1988 oraşul Aleşd a avut în subordinea sa o comună, Aştileu, compusă din patru aşezări: Aştileu, Calatea, Chistag şi Peştera, însă, de atunci şi până în prezent, în componenţa administrativă a oraşului au intrat 4 aşezări: Aleşd, Peştiş, Tinăud şi Pădurea Neagră.

Este situat pe valea Crisului Repede, intre Muntii Plopis si Muntii Padurea Craiului.

Orasul Alesd este atestat documentar din 1291, iar existenta sa este strans legata de domeniul Cetatii Piatra Soimului, construita in perioada 1242-1276, avand in componenta sa 3 localitati si anume Pestis, Tinaud si Padurea Neagra. Populatia orasului depaseste cu putin cifra de 10.000 locuitori, iar suprafata sa este de 71,95km2.

Orasul Alesd dispune de infrastructura de servicii publice si culturale, esentiale pentru sustinerea sectorului turistic, fiind strabatut de drumul european E60, care leaga Oradea de Cluj Napoca si de DN1H care face legatura cu mun. Zalau. De asemenea accesul pe calea ferata este foarte facil deoarece zilnic prin gara Alesd trec cca. 15 trenuri in fiecare sens de mers, ce fac legatura cu marile orase ale tarii: Oradea, Cluj Napoca, Bucuresti, Constanta.

 

www.inforegio.ro
Translate »